Iklan

Sabtu, Mei 21, 2011

SAMBAL GORENG TEMPE

Assalamualaikum.

Hari ini wak nak cerita pasal resepi keturunan moyang wak.  SAMBAL GORENG, sedep dimakan dengan nasik putih panas2 atau dimakan begitu saje..macam  makan roti tu ....g, "ENAK DIMAKAN BEGITU SAJA...OH SAMBAL GORENG".  Rasanya manis-manis, masam masin dan pedes gitu.

Dulu2 jaman wak sekolah, nak balik asrama ... mak wak  bekalkan SAMBAL GORENG yang pedes ini...bila wak dah besar, pegi aji.. mak wak bekalkan juga sambal ni.  

Jaman sekarang sambal tempe ni campur ubi kentang, jaman dulu duduk kampung susah sikit nak jumpa ubi kentang... sebabnya kata orang kampung wak ...mat saleh je yang makan ubi kentang, sebab tu ubi kentang tak sampai kat kampung wak.

Tapi, mak wak kretif kok... dia guna ubi jugak, tapi ...ubi keledek.  Sedep looo, manis dan lebih rangup gitu...tahan lama lagi.  Sebenernya dulu-dulu lidah wak ni tak berapa pande makan tempe... payah nak masuk tekaknya ...sebab tu mak wak ganti dengan keledek dan bilis banyak2 .....he3...lidah wak ni 'eksen' sikiiiit...sikit aje!... tapi itu dulu2 kok... sekarang  semuanya dah jadi pantang ...pantang nampak, 'bedel' aje. 

Oklah... penatlah cerita gaya tu...je tuko, je tuko!
Sebenarnya cuti hujung minggu tu, gi pasar... nampak tempe murah dan cantik2..geram tengok, beli 2 pek.  Sampai rumah, tak tau nak masak apa...  terbiar camtu je.  Esoknya baru teringat sambal goreng..nostalgia dulu-dulu..  ha, apa kata kita cuba masak sambal goreng-garing punya.  Tentu ramai peminat.


Bahan:  (semua agak2 je)

- 2 pek tempe (hiris nipis2)
- 1 biji kentang (hiris nipis2)
- 1 cwn ikan bilis
- 1/2 cwn kacang tanah
- segenggam soohun
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 bj bawang besar
-1/2 inci halia
- 3 sudu besar cili kisar
 - 2 sudu besar gula
- 1 camca teh garam
- minyak  dan air asam jawa 
(secukupnya)

Cara:


- Kentang, tempe, ikan bilis, kacang dan soohun digoreng garing (goreng berasing)
- toskan minyaknya dan asingkan.
- bawang besar kisar bersama cili kering 
- bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus2
- tumis bawang hingga kuning, masukkan cili kisar masak hingga terbit minyak.
- masukkan air asam jawa (anggaran sebesar ibu jari, bancuh dengan 1/3 cawan air)
- biar pekat sedikit, masukkan gula dan garam (sesuaikan rasanya)
- kacau hingga sambal betul2 pekat dan kelihatan berkilat.
- Masukkan semua bahan goreng kecuali soohun
- kecilkan api dan kacau rata hingga betul2 kering.
- akhir sekali masukkan soohun dan kacau....angkat.

gini le ropenya sambe tu,
..tapi yang ini tanpa kacang goreng, sebab 'out of stock'.
oh ya..  semangkok untuk jiran sebelah...pulangkan bekas nasi hujan panas aritu....


7 ulasan:

nur berkata...

Dear.. Menyelerakan betul nampaknya.. Kdg2 boring juga mkn ikan n ayam.. Sambal tempe camni lagi membuka selera kan?.. Betul tak?

Betoi tu.. Dara dara manis kena tunggu kfcm masing2 ye.. Bersabarlah...

Antan Bertingkah berkata...

Salam Kak Syima,
Sedapnya...saya memang suka sambal goreng ni walaupun jaman kecik2 dulu tak pernah makan..ye lah orang utara tak pandai makan tempe...

Syimama berkata...

salam nur dan antan.. sebenarnya mudah buat, cuma ... masa belum sampai.

notie berkata...

salam, wah kepenak sih mangan sambal goreng....sambal goreng ada versi macam2 kok...tapi yang ini sonang jo bahannya pun mudah. Selamat bersantap ya hehehehe

Syimama berkata...

ya la notie..yg simple ni je suei dgn akak n notie pun bole cuba.

Merahsamar Cottage berkata...

ass'kum syimama...

sambal goremg memamng sedap..akak pun suka..:-)

.

Syimama berkata...

Waalaikumsalam ya merahsamar..selalu jumpa di fb..tapi x tegur sapa..ni kira sapaan sambal goreng ..he3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...