Iklan

Selasa, Mac 01, 2011

DONAT KELEDEK

Assalamualaikum. 
Buat e-sahabat d'maya.

Hari ni nak cerita sy berjaya buat donat keledek.
Dah 2 minggu beli 4 biji keledek... tapi tak tau nak buat apa, abe sy dah 2..3 kali tanya.., nak buat apa keledek ni, buat apa beli keledek ni... ish ish ish.... sabo be, nanti adalah yang jadi.

So... semalam, sedaya upaya didayakan juga... asal cerita nak tengok resepi  di blog 'OTAI-OTAI"... tapi, anak2 ni dok sibuk berinternet... malas nak kacau, sy pun buat ikut agak2.. ikut sukahati.

Alhamdulillah ... menjadi.  Anak2 punya suka.. itu sebabnya nak kongsi kegembiraan.. maklum sy ni masak2 agak kureng.. so bila menjadi, seribu rahmat dan gumbira banget.


DONAT KELEDEK

 Donat ni terlebih bedak...macam tepung gomak lak rupa diakan!
(dek kerana terlebih bedak, nak makan kena ketuk dulu tau)

Bahan:
- 1 1/2 cawan keledek lenyek 
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan susu cair suam (sy guna santan cair suam)
- 2 camca teh yis kering (mauripan)
- 1 camca besar planta
- 1 camca besar gula
-  gula halus

Cara:
- Keledek direbus dengan sedikit garam hingga empuk, tos dan lenyek halus 
- Yis dan gula masuk dalam susu suam, biar hingga berbuih/kembang.
- Tepung campur dengan planta, gaul rata jadi seperti serbuk roti.
- Masuk keledek pada tepung, campur yis dan gaul rata, uli sebati.
- Biar doh naik... lebih kurang 30 minit.  
- Bila dah naik, tumbuk2 biar keluar anginnya (seperti yang otai2 tu kata)
- Kemudian bentukkan donat itu ikut suka hati.
- Sy tepek2 leper sebesar bola pingpong.
- Goreng dengan minyak panas, jadi bulat2.
- Kemudian golekkan atas gula halus ....boleh makan dah.




Anak minta celop coklat... tak sempat buat petang ni sebab nak hantar 2 abang balik asrama, lain kali kita buat ya sayang!
Yang seronoknya.. donat ni kekal lembut walaupun dah sejuk.









1 ulasan:

Immanuel Kabuhung berkata...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...