Iklan

Isnin, Ogos 05, 2013

PENGHUJUNG RAMADHAN 1434H

Assalamualaikum.

Bulan Ramadhan terbahagia kepada 3:

1)  10 hari pertama - Rahmat Allah (beribadah sebaik mungkin  mendapakan rahmat Allah)

2)  10 hari pertengahan - Keampunan Allah (dari rahmatnya, kita berusaha untuk mendapatkan keampunan Allah)

3)  10 hari terakhir - Balasan Syurga (setelah mendapat rahmat dan keampunan, bertungkus lumus pula berusaha mendapatkan balasan Syurga Allah) Di sini 2 bonus yang Allah janjikan:
"Lailatul Qadar" -  bagi  insan berjaya dan terpilih.
"Raya 1 Syawal" - bagi meraikan kejayaan orang yang berpuasa di bulan Ramadhan.

Dalam kita berpuasa dan memenuhi tuntutan tersebut, persediaan Syawal juga tidak dilupakan ... agar dapat meraikan dengan kejayaan dengan  kegembiraan.

Tahun ni .... saya dapat menahan diri dari godaan kuih dan biskut-biskut raya dipasaran.  Dengan penuh azam dan semangat yang jitu saya akan membuatnya sendiri.  Kebetulan bala tentera semua ada dirumah, kalau tak dapat 5 orang membantu ..... sorang pun jadilah, tak kan mereka tak kesian kat "oma" yang bertungkus lumus nak membiskut ni.  Apa pun kena kuat semangat. Semangat-semangat-semangat!

Semalam cuti sabtu ahad berjaya mulunaskan 4 jenis kuih ...

1.  Coklat Chip ala-ala Famous Amos
"D' MUDAH,  D' MUAI, D' SEDAP" -  Membuat biskut ni memang tak sia-sia, memenuhi citarasa saya .. cuma rupanya mungkin tak seindah saudara-saudari ku yang "pro" gitu.
2.  German Cookies
"D' MUDAH,  D' MUAI, D' SEDAP" - dan yang paling bestnya D' SEMPOI' ...  Memang berbaloi-balai, ni kira dah percubaan ke dua (tahun lepas dah cuba buat).

Arif sorang je dah abiskan 1/4 bokeh malam tadi .... hamboi, mentang-mentang dia dah tolong gentel.

bulat cam guli ... kemudian tekan dengan garpu yang dicelup air. 
Bakar selama 15 minit dengan suhu 160'C


3.  Sarang Semut
"D' SEDAP, D' MUAI, D' PRO, D' KENALI" - Yang ini memang dah terkenal di rumah Pn Syimama ... biskut "mesti ada" setiap tahun.  Konon kata "pro" lah.  Dek kerana mengaku pro, sampaikan resepi turun temurun tak dijumpai, terpaksalah mengendeng resepi di blog Chef Hanieliza.  Apapun TQVM Chef.Ha... ni akibat mengaku "pro" kan dah dapat .... terlajak pro.
1 tray masuk tong sampah.


4.  Krunchy Karemel
"D' LAZAT, D' CRUNCY, D'MAHE" Yey... tak sangka, saya pun pandai buat dia.  Selalu beli je ... kini buat sendiri. Memang puas hati. TQVM Aznita masam manis atas perkongsian.
Membuatnya semudah "A,B,C" .... tapi beli bahannya je yang .... "X,Y,Z" .. agak 'mahe' sikit le.

Sepatutnya bahan karemel tu "TEPUNG FLORENTA" yang berharga RM18/= je,
tapi dah habis stok.. so tuan kedai tu syorkan ambil dari jenama lain "BIENETTA" harga RM28/=, katanya lebih sedap dan timbangnya lebih berat (boleh buat lebih lagi) .... itu sebab jadi bertambah mahal.  Tapi oleh kerana semangat dah melonjak-lonjak... tak kira, ambik jugak.

Malam tadi dah rasa, memang sedap ... tapi tak tau sejauh mana beza sedapnya .. "cam sana je".  Kena ada ke 2 jenis baru boleh buat bandingan.


Yang dua di bawah ni belum lagi berkesempatan (dalam senarai tunggusedia).  Sabar. Insyaallah esok bolehlah buat... kalau sempat, jika tidakpun tak apa ... cukuplah apa yang ada.

5.  Konfleks Coklat
Biskut "mesti ada" juga setiap tahun.

6.  Semperit / Dahlia
Biskut ni tak pernah buat, tiap tahun kata nak buat, tapi asyik ter skip je.. harapan tahun ini tidak begitu.

Untuk resepinya .... nanti-nanti dah tenang, lepas-lepas raya insyaallah akan dipaparkan.  Untuk tatapan kengkawan dan juga untuk diri sendiri supaya tak hilang  macam resepi sarang semut ku tu... nanti kita cari lagi, sampai jumpa. Bukan apa, anak-anak nak juga resepi lama tu ... katanya yang baru ni sedap juga,  tapi yang lama tu lain sikit rasanya ... suka hati kau lah anak).  Doakan dapat jumpa resepi lama tu ya.

Wassalam.
Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...