Iklan

Khamis, Oktober 25, 2012

TAT TELOR EDISI PERTAMA

Assalamualaikum

Sekian lama melayan mood "M" melihat dedapur  ni, menyebabkan lama tak berkunjung ke blog2 dapur kengkawan, bukan apa takut nengok dapur canggih-canggih....... takut bertambah penin tak tau nak tengok mana satu.

Tah camana, aritu tetiba terteroka blog Kak Wan (perasan diriku muda sikit) dari blog citarasawan tiba-tiba datang aura baru.....tiba-tiba semangat membara-bara terus jadi rajin.

Bila tengok tengok resepi-resepi di citarasawan ni, terasa semua macam mudah-mudah belaka.  Apalagi, setengahari suntuk menyelak helaian blog ni, mencari resepi-resepi idaman.

Dan ........ hasil pertama........TAT TELUR  IDAMAN KALBU dari blog citarasawan.  Terima kasih kepada Kak Wan yang sedia share dengan kami semua.

Sebenarnya tat telur memang kegemaranku, tah dah berapa banyak mengopi resepi2 dari tenet ni, ada berbagai.... tapi semua terasa berat, macam payah benar nak buat (alasan kot atau tak terbuka hati lagi).  Tapi bila tertengok resepi kak wan ni, rasa mudah dan terus bersemangat.  Jam 9.00 malam pun sanggup turun ke dapur lihatlah hasilnya.  Waaaa.......... suka punya pasal, makan puas2, sampai kenyang.

Hasil kali pertama .... 
tang inti tu kureng ngam, tak macam cikgu punya, bukan apa... ini disebabkan menderhaka kat cikgu.  Kak wan tulis 1 camca teh tepung kastad, tapi malam2 rabun sikit mata .......termasuk 1 sudu makan.  Tu yang jadi kureng ngam kelihatannya.   Tapi rasanya memang tidak mengecewakan.



TAT TELUR / EGG TART
KULIT TART 
250 gm tepung superfine / rose
120 gm mentega
40 gm gula kaster
1 biji kuning telur

CARANYA:
-          Pukul mentega dan gula hingga sebati dengan senduk kayu.
-          Masukkan telur dan gaul rata.
-          Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh.
-          Ambil secukupnya dan tekan dalam acuan.
-          Cucuk dengan garpu dibahagian tengah-tengah
-          Bakar separuh masak (160’c / 8-10min)

KASTARD
250 ml susu cair / sejat
2 biji telur
60 gm gula kaster
1 sudu teh tepung kastad
¼ sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning

CARA-CARANYA:
-          Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tapis.  Masukkan dalam periuk masak hingga berbuih di bahagian tepi periuk. Sentiasa kacau supaya tidak berketul
-          Masukkan adunan dalam jag kecil, kemudian tuang dalam kulit tart tadi satu persatu.
-          Bakar selama 20-35minit dengan suhu 150’c.
-     Nak keluarkan kulit dari acuan - ketuk bahagian bawah acuan, tat akan tanggal dari acuan.



 Huu ... tak sabar nak buat lagi. Tunggu, lepas balik raya ni kita buat lagi no.  
Terasa-rasa kat tekak ni.........

Sabar wak, sabar.
Ya.. wak memang sabar orangnya
Sampe orang dah tak heran, baru wak rasa teruja, tak sabar nak membuatnya.



2 ulasan:

azlina wahidina berkata...

assalamualaikum...

sedap tgk tart telur ni ank ina aleya suka sgt..

Kak Syima berkata...

Waalaikumsalam Azlina

TQ, akak pun sangat meminati tart ni, kalau gi bakery, tak lupa utk beli... tapi baru ni kesampaian mencuba. Ha.. raya aritu, buat banyak2, ngan cheese tart sekali ......hemmm puas hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...