Iklan

Isnin, Disember 27, 2010

TUMIS KACANG PANJANG

Nilah masakan paling "teror" bagiku.. Tumis ni merupakan masakan pertama yang ku pelajari dari mak.  Sebagai anak sulung, mak terpaksa turunkan ilmu tumis ni padaku.  Oleh kerana ketika tu mak tidak ada masa untuk memasak dan menyerahkan sepenuhnya bab menyediakan makan tengahari.

Oleh kerana cuma ada ilmu "tumis" ... so... hari2 aku menumis.  Tak kira apa jenis sayur, semua masak tumis.
Kangkung, kacang sawi dll .. tumis... hari2 masak tumis.

Masalahnya anakku sekarang ni menumis pun belum pandai... jadi hari ni aku nak ajar anakku menumis.  Esok lusa bolehlah mama rasa masak tumis dari anak2 pula.   Mama nak masak lain resepi pula.

TUMIS KACANG PANJANG


Bahannya;

- secekak kacang panjang (agak2 semangkuk)
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 7 biji cili padi (ikut suka pedas)
- sejemput ikan bilis (atau belacan - jika suka)
- 1/2 cmt garam
 - 1/2 cmt gula
- 1 1/2 cmb minyak masak/minyak zaiton
- 1/4 cawan air

Caranya:
- basuh kacang panjang dan potong anggaran 2cm panjang
- tumbuk bawang merah & putih, cili, bilis, garam dan gula.
- panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga kuning.
- masukkan kacang yg telah dipotong kacau hingga layu
- masukkan air dan biar hingga mendidih
- sesuaikan rasanya dan hidang.

** tumis ni boleh disesuaikan ikut cita rasa kita
- jika nak tumis pedas  belacan = ganti bilis dengan belacan
- jika nak perisa tiram =  cili api ganti dengan cili besar poting, tambah sos tiram (tak perlu masuk gula)


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...