KERABU PEGAGA, SILUM DAN KERANG
Bahannya
- daun pegaga dan daun silum
- 1/3 biji kelapa parut (putih & pilih agak muda)
- segenggam udang kering (cuci dan tos)
- 10 biji cili api (ikut suka pedas)
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 1 biji limau nipis/kasturi
- 1 1/2 camca besar gula (ikut suka)
- 1 camca teh garam (ikut suka)
- semangkuk kecil kerang (rebus dan buang kulit)
Caranya:
- Tumbuk cili, bawang, udang kering, gula dan garam
- Masukkan kelapa parut dan tumbuk sedikit agar mesra.
- Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak semua bahan tumbuk tadi hingga kuning dan agak garing.
- Daun pegaga dan silum basuh bersih, toskan dan racik halus,
- Daun tersebut campur kerang dan masukkan kelapa goreng (secukupnya, lebihnya boleh disimpan).
- Perah limau dan sesuaikan rasanya (masam, manis dan masin).
- jika suka boleh tambah badam bakar (tumbuk).
- Hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan