Iklan

Sabtu, Disember 25, 2010

KERABU

Semalam buat kerabu... kalau letak ulam gitu je dalam pinggan, alamat sampai laaaa.. gitu juga.  Bila buat kerabu ni .. baru jalan, adalah pelanggan.  Ulaman tu boleh habis, taklah  simpan sampai busuk.

KERABU PEGAGA, SILUM DAN KERANG 



Bahannya
- daun pegaga dan daun silum
- 1/3 biji kelapa parut (putih & pilih agak muda)
- segenggam udang kering (cuci dan tos)
- 10 biji cili api (ikut suka pedas)
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 1 biji limau nipis/kasturi
- 1 1/2 camca besar gula (ikut suka)
- 1 camca teh garam (ikut suka)
- semangkuk kecil kerang (rebus dan buang kulit)

Caranya: 
- Tumbuk cili, bawang, udang kering, gula dan garam
- Masukkan kelapa parut dan tumbuk sedikit agar mesra.
- Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak semua bahan tumbuk tadi hingga kuning dan agak garing.
- Daun pegaga dan silum basuh bersih, toskan dan racik halus,
- Daun tersebut campur kerang dan masukkan kelapa goreng (secukupnya, lebihnya boleh disimpan).
- Perah limau dan sesuaikan rasanya (masam, manis dan masin).
- jika suka boleh tambah badam bakar (tumbuk).
- Hidangkan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...