Iklan

Rabu, Februari 27, 2013

BUKU ISLAM DAN PLURALISME AGAMA

Assalamualaikum.

Alhamdulillah ... dapat turut serta dalam Bicara Karya yang mengupas buku "ISLAM DAN PLURALISME AGAMA" oleh Prof Madya Dr Khalif Muammar A.Haris dari Jabatan CASIS UTM.

Bicara Karya ni merupakan majlis anjuran Perpustakaan Sultanah Zanariah UTMKL dan ini merupakan kali pertama saya terlibat sama dalam majlis penganjuran ... baru tukar ke sini.  Selama ini hanya datang sebagai peserta/pendengar saja.


Setiap peserta dihadiahkan senaskah buku "ISLAM DAN PLURALISME AGAMA". Khusuk mendengar kupasan buku tersebut dari PM Dr KhalifBuku dah dapat ... baca jangan tak baca - kulit ke kulit
Ahad, Februari 24, 2013

NOVEL AWAK SUKA SAYA TAK?

Assalamualaikum.

Malam ni malam minggu .... malam santai... layan NOVEL la.  Lama tak bernovel ni, sejak 2 menjak ni, masa untuk novel memang terhad.

Lagi satu nak layan novel selalu pun kurang manis ... nanti orang kata "mengalahkan remaja" pula. 

 Abe I tu kurang berkenan, asyik le perli..... "NONSENSE, dah tua-tau baca novel".  He3... Abe ku jangan le mare,  baca novel  bukan sebarangan novel ya.  Baca novel untuk "menambah ilmu, meremajakan hati dan jiwa, memupuk kasih sayang .... agar tidak layu atau bosan (kasih sayang kan kena segar sentiasa)".

Buku agama, artikal, majalah dan surat khabar  pun baca juga ... apa salahnya diselang-selikan dengan novel kannnnnnnnnnn!Malam ni dah khatamkan novel "AWAK SUKA SAYA TAK?" Oleh MELUR JELITA.
Sangat menarik, cerita tentang perjuangan cinta.  Cinta abadi pada Yang Maha  Esa, cinta pada kekasih dan cinta pada keluarga.  Dihiasi dengan "hadis" dan kata-kata hikmah yang meruntun jiwa, romantik serta ceria.


Jenuh juga nak menghabiskannya .... tebal tu, 1056 mukasurat.... tapi berbaloi membacanya.
Banyak bab terkesan di hati, tapi antara yang paling melekat di jiwa.... dialog ibu pada anak perempuannya sewaktu majlis  akad nikah... mukasurat 1019 & 1020.

- Terkenang bagaimana sebak dan sahdu ibu menasihati kami selepas majlis persandingan 27 tahun yang lalu 
.... KERANA AKU SEORANG ANAK.

- Menginsafi diri, adakah aku dapat melafazkan kata-kata nasihat  sedemikian rupa kepada anak-anakku nanti  bila tiba masanya. 
.... KERANA AKU SEORANG IBU.Tahniah Melur Jelita
&
Terima kasih  kepada Kak Nisma yang telah 
memperkenalkan novel ini.

Isnin, Februari 18, 2013

CENDERAHATI MAJLIS AQIQAH


Assalamualaikum.


Mencatat kenangan  semalam, berkunjung ke Majlis Aqiqah cucu Tn Hj Hassan Ya di Ampang Tambahan.

Pelbagai juadah dihidangkan ... dan yang paling indah... PULAU COKLAT 
(lupa pula ambil gambarnya).

Penuh dengan coklat dan manisan bertema 'BIRU, PUTIH DAN COKLAT'.  
Buntang mata Arif Aiman tengok coklat... semua teringin dirasa.

Yang paling cute.... cenderahati  ' BISKUT CUTE dan OREO SALUT COKLAT'.


Selain itu, kunjungan juga sempena meraikan persaraan beliau, mulai 3/3/2013 (sekarang sedang menghabiskan sisa2 cutinya).  Sampai sudah penghujung perkhidmatan beliau dan bermulanya era zaman persaraan.

Kepada TN HAJI HASSAN YA .... diucapkan 


"SELAMAT BERSARA DAN SEMOGA MENIKMATINYA DENGAN KEBAHAGIAAN DAN KESEJAHTERAAN DISAMPING KELUARGA TERSAYANG."Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...