Iklan

Sabtu, Mac 05, 2011

KUIH KETAYAP / KUIH GULUNG

Sarapan pagi ni... canai "made in" Restoran ABC dan kuih ketayap "homemade".

Kelakar... kuih yang begitu senang, tapi tak pernah buat... (janga ketawakan sy)
Sebabnya mudah, alasannya... sebab sy tidak begitu minat.  Tapi yang pelik tu, abe dan anak2 sangat minat...

Cuti sekolah tempohari, kami balik kampung... mak mertua bancuh tepung untuk buat kuih ketayap... dan tukang  buatnya ...sy le (jangan tak caya).  Abe ni kerjanya ngintai dapur je... tengok kita buat, apa lagi ... kena buat kat rumah pula la.



KUIH KETAYAP atau KUIH GULUNG


Bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cmt garam
1/2 cmt esen pandan (hijau)
1 biji telur
1 cmb minyak masak
2 1/2 air
inti kelapa secukupnya

Cara:
- tepung, garam masuk dalam mangkok
- masuk telur dan air, kacau
- masukkan air dan esen pandan, kacau hingga tidak bergentel.
- masukkan minyak masak - kacau rata (tujuan: masa masak tidak perlu sapu minyak pada kuali)
  (jika senang, boleh guna blander untuk lebih mesra dan sekata... tapi sy tak bland)
- panaskan kuali, mula2 tu sapu minyak, takut kuih melekat pada kuali ... biasanya tidak, sebab dah masuk minyak masak dalam adunan)
- bila panas, ambil sesenduk adunan dan ratakan nipis di kuali
  (dengan cara golek2 atau ratakan dengan menggunakan belakang senduk)
- biar hingga masak ( warna hijau keruh bertukar jernih)
- angkat dan letak di pinggan
- letak inti ditengah ketayap tadi, lipat bahagian kiri kanan, kemudian gulung.
- sementara itu teruskan mendadar  dan menggulung hingga selesai.
- hidang dan makan.
 (buat lambat... makan cepat)


INTI KELAPA

1/2 biji kelapa parut (agak muda & ambil putih saja)
1 cmb tepung jagung atau tepung ubi
1/2 cmt garam
2 cmb gula merah
5 cmb gula pasir (ikut suka manis)
2 helai daun pandan
1/2 cawan air

- panaskan air, masuk, garam dan daun pandan
- masukkan kelapa, kacau rata
- bancuh tepung jagung dengan sedikit air
- tuang pada kelapa dan masak hingga pekat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...