Kini......
keluarga kami menjadi pemakan keli tegar....
termasuk sy (tapi jangan suruh bayang2kan / tengok yang masih hidup... sedih lagi tau)
Bila semua anak2 balik, berkumpul semua, selalu abe akan beli keli 3kg .... macam orang bekedai.
Dan sy pun boleh dikatakan ... ok juga dah, memasak keli.
"KELI GORENG" dan "KELI GORENG BERSAMBAL" je.
MEMBERSIHKAN IKAN KELI
- Ikan telah disiang, bersihkan, dipotong 2 atau 3 - ikut suka
- Cuci ikan dan perah limau / air asam jawa / asam keping
(gonyoh2 : untuk hilangkan lendir2) - bilas
- Cuci dengan sedikit tepung gandum
(mengurangkan bau hanyir)
- Bilas dan toskan
IKAN KELI GORENG
Bahan:
- 5 ekor keli (telah dipotong dan dibersihkan)
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- serbuk kunyit dan garam
Cara:
- tumbuk bawang merah, putih dan halia
- lumur pada keli bersama garam dan kunyit (secukupnya)
- perap seketika supaya mesra (10-15 minit)
**PETUA ELAK IKAN MELETUP
- panaskan minyak,
- masukkan 1 atau 2 "ASAM KEPING"
(insyaallah kurang meletup dan kurang merecik2)
- goreng ikan hingga garing
WAA... AROMA KELI GORENG... MEMENUHI RUMAH.
Anak balik .... baru buka pintu dah .....
"waaa, keli goreng..... sedapnya".
Kadang2 tu, baru angkat.... dah ada tangan yang mencapai"
Sambungan : Ikan Keli - BAB 8
Tiada ulasan:
Catat Ulasan