Hari ini sabtu (1 Dis 2012) sudah tentunya hari cuti bagi ku tapi tidak bagi Abe dan yang seangkatan dengannnya.
Kebiasaan cuti tentulah sediakan sarapan pagi. Pagi ni terasa nak makan ROTI BOY / MEXICO BUNS (seperti dalam blog isnspirasiku tu... tq dzana) .... tapi mana sempat nak sediakan roti boy tu dalam masa singkat ...mana nak uli roti, nak tunggu naik lagi, sedangkan Abe nak keluar kerja jab lagi.
Penyelesaian mudah, kita buat le ROTI MAMA aje le.
RESEPI TOPPING ROTI MAMA
Bahanya :
- beberapa keping roti (eg. gardenia or lain2)
- 4 cmb butter
- 1 cmb nescafe (bancuh dengan 1cmb air panas)
- 1 cmt esen copi (boleh juga esen vanila)
- 1/2 cawan gula (saya guna 5 cmb)
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- secubit garam
Caranya:
- Putar butter dengan gula hingga hancur
- Masukkan telur, esen dan bancuhan nescafe, kacau.
- Akhir sekali masuk tepung gandum, gaul rata dan sebati.
- masukkan dalam piping bag, dan pipe atas roti
- bakar dalam oven kepanasan lebih kurang 160 darjah selama 5-7 minit.
- Bila topping kelihatan kering, angkat.
** sedap dimakan waktu panas-panas
Adunan topping boleh disimpan dalam peti sejuk, dan keluarkan bila perlu.
Cubalah ... rasai kenikmatannya.
1 ulasan:
Fuh tergoda orang melihat roti tu. Selalu tu asyik je lah roti telur lah, roti bakar lah, kali ni roti warna coklat... fuh terer lah. Buka kedai cookies lah pulak. hehehehe
Catat Ulasan