Hari ni, dalam perjalanan ke 'rest room' (sedap sikit bunyinya)...sempat menyinggah meja kawan yang sedang khusuk berbincang. Setelah diamati, rupanya mereka sedang berbincang tentang 'puding karemel'. Sy pun singgah sebentar, mengendeng... 'seorang menurunkan ilmu, seorang lagi sedang menuntut ilmu dan datang sorang ni ngendeng, membakar ilmu'.
Apa tidaknya... cerita2 tu, langsung buat terliur ... berkobar-kobar semangat nak membuatnya, menu berbuka petang ni memang sesuai. Balik rumah, terus selak resipi dan hasilnya..............alhamdulillah.
Walaupun wajah mu kureng ... tapi rasamu tetap manis menawan.
Bahan gula hangus:
1/4 cawan gula
1/4 cawan air panas
** panaskan gula dalam periuk hingga cair dan warna coklat muda, kemudian masukkan air.
** kacau rata hingga mendidih. Tuang dalam loyang.
Bahan karemel:
3 keping roti ( siat2)
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
1/3 cawan susu krimer pekat manis
(jika perlu manis lagi tambah 1 cmb gula)
2 cmt vanilla
3 biji telur
emm ... penuh peti ais ku, karemel ni tunggu untuk disantap je...
Caranya:- Sediakan pengukus (sedia panas)
- Rendam roti dengan 2 jenis susu dan air serta gula
- Kemudian bland dan tapis ( i pukul je.. blander rosak da)
- Pukul telur dengan vanilla, tidak perlu berbuih (buang tali pusatnya, elakkan hanyir *petua kangkawan)
- Campurkan kedua adunan, kacau sebati.
- Tuang dalam loyang berisi gula hangus / acuan berisi gula hangus.
- Kukus dalam 30 minit, keluarkan biarkan sejuk
- Bila sejuk baru masuk peti ais
- Potong suka hati, untuk disimpan atau terus hidang.
4 ulasan:
assalamualaikum syimama...
sedapnya puding roti...trm ksh ats resepinya...
selamat hari raya syimama..
Wah sodapnya...cam simple je nak buat bila tenguk bahan-bahannya.
Selamat hari raya. Selamat bersantap puding kramel. hehehe
waalaikum salam azlina.
selamat hari raya juga.. kita dah dtg ziarah raya blogmu.
notie.. buatle, sonang la itu, dulu tahu makan je... lani dah tau, senang je.
Catat Ulasan