Assalamualaikum.
Kisah masak asam pedas melaka bermula dalam diari hari ini.
So, I kata... kalau betul teror tang masak ni...kena tunjukkan bukti, supaya kami boleh rasa dan nilai berapa punya sedap masakannya.
He3, dia tak tau ke yang my friend & I ni spisis idok le berapa pande tang masak-memasak ni. I punya menu untuk kebanyakan hari bekerja disediakan oleh tuttttttttttttttttttttt.... ehem2.
Maka....hari ini En Om nak buktikan kepada kami (para ibu2) hasil masakannya. Dia datang dengan menunya "Tenggiri Masak Asam Pedas Melaka ala Alor Gajah".
Huh... memang ngam masakan En Om ni..tabik spring / enak banget / sodap bebonar.
Yang best tu.. dia beri kami resepi dan siap ajar camna nak masak sekali.........he3.
Mari kita menuntut ilmu.
ASAM PEDAS MELAKA (ala En OM - Alor Gajah)
Bahannya:
- 3 atau 4 cmb cili kisar.
- 1/2 pek serbuk kari (Adabi)
- 2 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 in halia
- 1 in lengkuas (jika ada)
- 1 in belacan
- 1 cmb kerisik
- 1 cmt lada hitam (tumbuk)
- 1 cawan minyak (untuk menumis)
- garam
- air asam jawa (secukupnya)
- air (untuk kuah anggaran cukup)
- 5 keping ikan tenggiri (goreng setengah masak supaya tidak cepat pecah - jika suka)
- 3 biji terung / kacang bender
Caranya:
- bland bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan belacan
- campur dengan cili kisar, kerisik dan lada hitam - gaul rata
- panaskan minyak dan tumis hingga agak garing / pecah minyak (tumis dengan minyak yg banyak untuk rasa sedap).
- Masukkan air asam dan air untuk kuah secukupnya
- bila mendidih perlahankan sedikit api
- masukkan ikan kemudian masukkan terung
- masuk garam dan sesuaikan rasanya.
- Tutup api bila ikan telah masak.
** senduk keluar minyak tumis yang berlebihan (yang timbul untuk kurangkan kandungan minyak)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan